جاذبه های گردشگری مرند، جاذبه های طبیعی مرند اماکن تاریخی مرند سایت گردشگری مرند، جاهای دیدنی مرند دیدنی های مرند در سایت گردشگری مرند (مکانبین استان آذربایجان شرقی)
ـ آبشار عیش آباد – روستای عیش آباد
ـ منطقه توریستی زنوز – سد زنوز
ـ روستای دوگیجان، غار دوگیجان و چشمه آغ سو
ـ کاروانسرای شاه عباسی پیام مرند
ـ کلیسای موجومبار یا سنت هریپ سیمه
شهرستان مرند یکی از شهرستانهای استان آذربایجان شرقی است و مرکز آن نیز شهر مرند است. شهرستان مرند در ۵۷ کیلومتری شمال غرب تبریز و در محور ارتباطی اروپا و آسیای میانه قرار گرفته است.
شهر پیش از اسلام :
بر اساس اسناد اورارتویی، سابقهٔ شهرنشینی در مرند تا اواسط هزارهٔ سوم قبل از میلاد میرسد، در حالی که در تپههای باستانی «گرگر»، ظروف سفالی و ابزارهایی از هزارهٔ پنجم قبل از میلاد دیده شده است. همچنین در تپهٔ خاکستری (قلعهٔ مرند) نیز آثاری از هزارهٔ چهارم قبل از میلاد به دست آمده است. «ولادیمیر مینورسکی» با استفاده از نظر باستانشناسان، این قلعهٔ خاکی فروریخته را از سلسله قلاع خاکی اورارتویی میداند.آنچه از مدارک و نظرات باستانشناسان و مورخین به دست میآید، این است که شهر مرند در روزگار پادشاهی مادها از رونق بسیاری برخوردار بوده و به دلیل اهمیت خاصی که در ایالت آتورپاتکان داشته، همواره مورد توجه حکومت مرکزی بوده است. همچنین در دایرة المعارف اسلامی آمده است که مرند مرکز حکومت اقوامی مهم در دورهٔ «کلده» و «آشور» بوده است.
مرند پس از اسلام :
آنچه که از مدارک تاریخی بر میآید، فتح آذربایجان به دست اعراب در سالهای ۱۸ تا ۲۲ هجری قمری صورت گرفته است، اما مورخین اسلامی از مرند برای نخستین بار در سال ۱۶۰ هجری نام بردهاند. بنا به نوشتهٔ بلاذری، مرند در هنگام فتح آذربایجان، قریهٔ کوچکی بود که «ابوالبیعت حلبس» به آبادی آنجا همت گماشت و پس از او پسرش محمد در سال ۲۰۰ هجری، حاکم مرند شد و برای توسعهٔ شهر کوشش بسیار کرد.
در روزگار قیام بابک خرمدین به سال ۲۰۱ هجری، شهر مرند سالها یکی از مناطق تحت نفوذ وی بوده است. چند سلسلهٔ مهم و محلی در این زمان بر مرند حکومت میراندهاند که از جملهٔ آنها «سالاریان»، «روادیان» و «شدادیان» را میتوان نام برد. در اواخر قرن چهارم هجری، در کتابهای «حدودالعالم» و «صورةالارض»، از مرند به عنوان شهری آباد یاد شده است و ابوعبدالله مقدسی نیز مرند را شهری مستحکم نامیده و حمدالله مستوفی در نزهةالقلوب نوشته است: «مرند شهر بزرگی است که دور بارویش ۸۰۰ گام است و باغهای پرمیوه دارد.
در سال ۶۰۲ هجری قمری، مرند در یک یورش سهمگین توسط گرجیان به ویرانی کشیده شد و در سال ۶۲۲، «سلطان جلالالدین خوارزمشاه» در مرند استقرار یافت. در دورهٔ ایلخانان بر رونق و آبادی مرند افزوده شد. به طوری که بنای کاروانسرای آیراندیبی و قلعهٔ هلاکو در شمال مرند نیز از بناهای اواخر دورهٔ ایلخانی، یعنی زمان ابوسعید بهادرخان به سال ۷۳۱ است که کتیبهٔ محراب مسجد جامع مرند نیز شاهد این مدعاست.
مرند در زمان حکومت امرای محلی قراقویونلوها، محل پیکارهای مختلفی واقع گردید. در سال ۸۰۷ هجری، مرند به دست سپاهیان «میرزا ابوبکر گورکان» غارت گردید. قرایوسف در سال ۸۰۹، پس از جنگ با ابوبکر در مرند، زمستان را اتراق کرد. در سال ۸۳۷، شهر مرند پس از نبردی طولانی بین آققویونلوها و تیموریان به دست آق قویونلوها فتح گردید. جهانشاه میرزا قرایوسف، هنگام جنگ با برادر خود -اسکندر میرزا- در مرند اقامت گزید. در دورهٔ صفویه، هنگام جنگ بین شاه تهماسب صفوی با عثمانیان، مرند مرکز فرماندهی سپاه ایران بود. در سال ۱۰۱۱ هجری، شاه عباس صفوی حکومت مرند را به «جمشید سلطان دمبلی» سپرد. در سال ۱۰۱۴ تا ۱۰۱۶ در هنگام جنگ بین صفویه و عثمانیان، شاه عباس مدتی در مرند مستقر شد.
در بین سالهای ۱۰۴۵ و ۱۱۳۵ هجری، شهر مرند در جنگهای بین ایران و عثمانی مورد تعرض و قتل و غارت قرار گرفت. در زمان ضعف دولت صفویه و حکومت نادرشاه افشار، شهر مرند به دست حکام خاندان دنبلی اداره میشد. در دورهٔ زندیه، کریم خان زند در سال ۱۲۰۵ هجری توانست آذربایجان، از جمله مرند را از دست حکام محلی درآورد. در دورهٔ قاجاریه نیز حسین خان دنبلی حاکم مرند و خوی از فتحعلی شاه قاجار پذیرائی کرد. در زمان عقد معاهدهٔ ترکمانچای به سال ۱۲۴۳، نمایندهٔ عباس میرزا با «پاسکویچ»، فرماندهٔ روسی در مرند ملاقات کرد. در دورهٔ مشروطیت، سردار ملی سالها در مرند با «میرزا حسین خان یکانی» و «رضاقلی سرتیپ یکانی» فرزند «زال خان» روابط نزدیک داشتهاست.
ـ جغرافیا شهر مرند :
شهر مرند در ناحیهٔ شمال غربی استان آذربایجان شرقی و در شمالیترین منطقهٔ ایران واقع شده است که از سمت شمال و جلفا، از سمت شرق به ارسباران، از سمت جنوب به تبریز و شبستر و از سمت مغرب به استان آذربایجان غربی محدود شده است. این شهر در ۴۵ درجه و ۴۶ دقیقهٔ طول شرقی و ۳۸ درجه و ۲۶ دقیقهٔ عرض شمالی قرار گرفتهاست و حدود ۲۰ کیلومتر مربع وسعت دارد.
اهالی شهر مرند، همانند ساکنان سایر نواحی استان آذربایجان شرقی، به زبان ترکی آذربایجانی و با لهجهٔ محلی خود سخن میگویند. شغل اکثر مردم این شهر، کشاورزی است. کشاورزی در این منطقه ترکیبی از باغداری و کشت گندم و جو است. از محصولات مهم این شهر میتوان به گیلاس، زردآلو، گلابی و سیب اشاره کرد.
شهر مرند نسبت به شهرهای دیگر استان، بیشتر جنبهٔ تجارتی دارد. بهطوریکه بیشترین پاساژها و مراکز خرید پس از مرکز استان در این شهر قرار دارد. افزودنی است که بزرگترین بازار مدرن شمال غرب کشور در این شهر در حال ساخت میباشد.
جمعیت شهر مرند در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، بالغ بر ۱۱۴٬۱۶۵ نفر بودهاست که از این میان ۵۷٬۱۵۱ نفر مرد و ۵۷٬۰۱۴ نفر زن بودهاند که در قالب ۲۹٬۷۵۵ خانوار، ساکن این شهر بودهاند.
سبدبافی :
از دیگر صنایع دستی شهر مرند، بافت انواع سبدها برای حمل نان و میوه از ساقهٔ گندم است که به نوبهٔ خود از شهرت زیادی برخوردار است.فانوسکابافی
روستای هوجقان، یکی از مناطقی است که سالهای سال، مردم آنجا در بافتن فتیلههای چراغ، مهارت کامل داشته و تولیدات خود را به سراسر کشور عرضه میکردند. با گسترش نیروی برق و روشنایی الکتریسیته و رکورد فروش فتیله، مردم صنعتگر این روستا به بافتن «فانوسقه» یا کمربندهای نظامی و نوار کفش پرداختند و در حال حاضر، یکی از مراکز مهم تولید این محصول میباشد.
:سفالگری و سرامیکسازی
محصولات سرامیک، در چند کارگاه شهر زنوز تولید میشود. استادکاران سرامیک زنوز، از نوعی خاک مرغوب (کائولن یا خاک چینی) استفاده میکنند و به نقاط دیگر جهت فروش، صادر مینمایند. علاوه بر کارگاههای سرامیکسازی، کارگاههای سفالگری نیز در بعضی از مناطق شهر مرند و روستاهای اطراف وجود دارند.
19 دیدگاه
نسرین رضانژاد, November 19, 2014 at 6:35 pm
خیلی دوست دارم از شهرستان مرند دیدن کنم ولی شرایط ندارم میشه دعوتم کنید به شهرتون ممنون میشوم .
مدیر سایت گردشگری مکانبین, November 24, 2014 at 4:18 am
نسرین عزیز ما اهل و ساکن مرند نیستیم وگرنه با کمال میل
عادل, April 18, 2016 at 1:17 pm
باسلام مرسی از نظر لطفتون ،اینجانب پذیرای هر مهمان عزیزی میباشم
بویژه شما که لطف دارین به شهر ما ، قدمتان بروی چشممممممممممم
خلیل, March 30, 2017 at 3:20 pm
به دعوت بنده
نانو, May 25, 2017 at 8:31 am
شما با آیدی بنده هماهنگ بشید و با خانواده تشریف بیارید
زهرا, February 3, 2015 at 3:51 pm
سلام من اهل مرندم .خیلی خوش حالم که شما از شهر من مطلب گذاشتین
من شمارو به شهر خودم دعوت می کنم
مدیر سایت گردشگری مکانبین, February 7, 2015 at 8:53 am
سپاس از شما زهرای عزیز پایدار باشه مرند تاریخی و زیبا
عبدالله, March 18, 2015 at 9:09 pm
من هم یک مرندیم .شما منزل ما دعوتید
با کمال میل دوست دارم پذیرای شما باشم در مرند
مدیر سایت گردشگری مکانبین, March 19, 2015 at 7:54 pm
سپاس از شما مرندی ها مهمان نواز و عزیز سال خوبی رو برای همه شما آرزو می کنیم
آیلین, April 18, 2015 at 6:37 am
باسلام واقعا ازتون سپاسگزارم بخاطرمطالب بسیار جالبی که راجب شهرمون مرند دراختیارما مرندی ها قراردادین….بازم سپاس
مدیر سایت گردشگری مکانبین, April 21, 2015 at 6:22 pm
سپاس آیلین عزیز از اینکه حس خوبیتون رو به اشتراک گذاشتید و موجب دلگرمی تیم ما شدید
مهسا, July 26, 2015 at 3:45 am
سپاسگذارم از اینکه مطالب تاریخی ومکان دیدنی شهرمرند رو دراختیار همه گذاشتین…
منم ساکن مرندم در خدمت مهمانان عزیز هستیم با کمال میل
مدیر سایت گردشگری مکانبین, July 29, 2015 at 4:34 pm
سپاس مهسا جان از نظر لطف تون به سایت گردشگری مکانبین
افتخار, August 23, 2015 at 7:27 am
سلام من خیلی تعریف مرند را شنیدم ودوست دارم همراه خانواده با قطار به مرند سفر کنم دوست دارم یک نفر از عزیزانی که ساکن مرند هست ودیدنیها را میشناسه زحمت راهنمایی ما را بکشه وبا ما همراه بشه منم در تهران میتتونم راهنمای مراکز دیدنی دوستان مرندی بشم با احترام فراوان افتخار
مدیر سایت گردشگری مکانبین, August 23, 2015 at 12:18 pm
افتخار عزیز کامنت شما رو قرار دادیم ا اگر دوستی بود اعلام آمادگی کنه
فریبا احمدی, November 16, 2015 at 12:13 pm
من افتخار میکنم یه دختر مرندی هستم وشما رو دعوت میکنم یه سری به شهر نوح سر بزنید ضرر نمیکند با تشکر از شما غزیزان
Salar, March 29, 2016 at 8:02 am
سلام من هم اهل مرندم ۱چرا این مطلبو از ویکی پیدیا گذاشتین۲مرند شهریست پر از انسان های خوب شما رو دعوت می کنم
مدیر سایت گردشگری مکانبین, March 29, 2016 at 8:31 am
دوستان مرندی مطلاب دست اول و مفید بدن با کمال میل قرار می دیم عزیز
علی, September 5, 2017 at 5:49 am
سلام دوستان منم ب اتفاق خانواده داریم میایم مرند اکه کسی باشه ک جاهای دیدنی مرندو بهمون نشون بده ممنون میشم 09125624605