برای سهولت گردشگران مکان های تاریخی مراغه، جاذبه های گردشگری مراغه، موزه های مراغه و جاذبه های طبیعی مراغه و… را که در سایت گردشگری ایران (مکانبین) ثبت شده است را در این صفحه به صورت لینک قرار می دهیم پیش از آن کمی درباره شهر مراغه بدانیم در انتهای همین صفحه فهرست جاذبه های گردشگری مراغه آمده است امیدواریم سایت گردشگری مراغه مورد رضایت شما واقع شود.
همچنین شما می توانید از منوی زرد سمت چپ بالا شهرهای آذربایجان شرقی را انتخاب نمایید یا از منو به صفحه نخست بروید
درباره مراغه :
مَراغه یکی از شهرهای مهم و بزرگ استان آذربایجان شرقی و مرکز اداری شهرستان مراغه است. این شهر در کنار رودخانه صوفی چای و در دامنه جنوبی کوه سهند قرار دارد. مراغه با ۲۵٫۹۷ کیلومتر مربع مساحت در سال ۱۳۹۰ خورشیدی، دومین شهر بزرگ و پرجمعیت استان پس از تبریز به شمار می رود. این شهر در ۱۳۵ کیلومتری جنوب مرکز استان واقع شده است.
پیشینه مراغه :
اوج شهرت نام مراغه به عهد هلاکوخان می رسد. در دوره هلاکوخان و در زمانی که مراغه به عنوان پایتخت برگزیده شده بود با تقاضا و تشویق دانشمند بزرگ ایرانی خواجه نصیر الدین طوسی معتبرترین مرکز علمی جهان یعنی رصدخانه مراغه در یکی از تپههای شمال غربی مراغه احداث گردید که قبل از ویرانی یکی از بزرگ ترین مراکز پژوهشی و نجومی زمان خود در جهان بود.
پس از حملات عربها گروهی از مردم مراغه در حدود هزار سال پیش از آن شهر کوچیده و به منطقه رودبار الموت رفتند. این کوچندگان امروز نیز به نام مراغیها نامیده میشوند و در ۷-۸ روستای رودبار الموت سکونت دارند و به زبان مراغی سخن میگویند. آنها زبان اصلی مادی مراغه آذربایجان را حفظ کردهاند و امروز نیز به زبان ایرانی آذری سخن میگویند. حمدالله مستوفی، دین مراغیهای الموت را آیین مزدکی نامیده است. وی زبان مردم خود شهر مراغه را «پهلوی متغیر» نامیده که منظور همان زبان آذری است.
واژه ی مراغه پس از فتح ایران توسط اعراب رایج شده است. به گفته مورخان پیش از ورود اسلام این شهر با نامهایی همچون افراه رود، افرازه روح، افراهروذ، افرازه رود، افرازهارود، امدادهارود، مراوا یا ماراوا و ماراغا شناخته میشده است.
در مورد وجه تسمیه ی نام مراغه نظریات زیر مطرح شده است :
قریة المراغه: جغرافینویسان عرب بر اساس یک افسانه چنین می گویند: در سال ۱۲۳ هجری، زمانی که مروان ابن محمد، والی ارمنستان و آذربایجان از جنگ موقان (مغان) و گیلان بازمیگشت به دلیل سبز و خرم بودن این منطقه، در آن فرود آمد و چون در آنجا سرگین فراوان بود و چهارپایان سپاه در آن خاک و سرگین میغلتیدند بدانجا گفتند «قریهالمراغه» و سپس قریه را از آن برداشتند و مراغه بماند.
ماراوا: احمد کسروی در کتاب آذری مینویسد:
” بیگمان درستِ این نام مراوا یا ماراوا بود آن را میتوان جایگاه ماد پنداشت.”
ماراغا: ویلسون، سیاح انگلیسی در سفرنامهاش لفظ مراغه را برداشتی از نام یک اسقف مشهور نسطوری به نام ماراغا میپندارد.
مارکیانا: برخی محققان نام مراغه را با مارکیانا که در کتاب تعلیمات جغرافیایی بطلمیوس به دریاچه ارومیه اطلاق شده، مرتبط میدانند.
ماراآغا: به عقیدهٔ دکتر عیسی بیگلو : ” پس از تسلط ترکان بر آذربایجان و رواج ترکی در این سرزمین نام مراغه از نام ترکی ترکیب یافت؛ در زبان ترکی، مارا به معنی جایگاه، مکان و سرزمین است و آغا نیز در این زبان به معنی بزرگ، ارباب، خان و امیر است. بنابراین کلمه مراغه در اصل ماراآغا و به معنی جایگاه بزرگان و خوانین بودهاست سپس در اثر گذشت زمان به ماراغا و مراغه تبدیل شدهاست. با توجه به اینکه از روزگاران قدیم، شهرستان مراغه یکی از مناطق آباد و پرجمعیت و مهم آذربایجان بودهاست و مورد توجه اشراف و بزرگان و امرا قرار میگرفت، این نام بیمناسبت نبودهاست.»
آب و هوا مراغه :
آب و هوای مراغه معتدل متمایل به سرد و نسبتاً مرطوب است. بیشینهٔ دمای این شهر در تابستانها حدود ۳۵ درجهٔ سانتیگراد بالای صفر و کمینهٔ آن در زمستانها حدود ۲۰ درجه سانتیگراد زیر صفر است؛ همچنین میزان بارش سالانه در مراغه حدود ۳۳۰ میلیمتر است. بهجهت قرارگرفتن این شهر در دامنهٔ جنوبی سهند، رودخانههایی نظیر صوفیچای و مردقچای که از این کوهستان سرچشمه میگیرند، از داخل مراغه عبور کرده و در رونق و آبادانی شهر تأثیر بهسزایی داشتهاند.
بارندگی در مراغه :
بارش برف در این شهر معمولاً از دی ماه شروع و تا اواسط اسفند ماه ادامه دارد که در بعضی از سالها بارش برف از آذرماه شروع و تا اواسط فروردین ماه مخصوصاً در قسمتهای کوهستانی ادامه مییابد که خود بر عوامل آب هوایی منطقه مؤثر است.
بارش بارانهای بهاری که در اصطلاح محلی به لِیسان مشهور است از اوایل فروردین ماه شروع شده و تا اواسط اردیبهشت ماه، ادامه مییابد. متوسط سالانه بارش در شهر مراغه، حدود ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیمتر میباشد و ایام یخبندان آن، حدود ۱۱۴ روز در سال است.
اگر از فراز بلندی به شهر مراغه نگاه کنید شهر را ساختمانی در قلب یک باغ خواهید دید. مراغه را بزرگترین باغشهر ایران نیز لقب دادهاند.
حمل و نقل مراغه :
فرودگاه سهند مراغه
راه آهن مراغه
راههای ترانزیتی
جاذبه های گردشگری مراغه، جاذبه های طبیعی مراغه، دیدنی های مراغه، جاهای دیدنی مراغه در سایت گردشگری آذربایجان شرقی – مکانبین مراغه
ـ مقبره آقالار – موزه سنگ نگاره های مراغه
3 دیدگاه
مریم صفاری, June 4, 2015 at 11:16 am
در خصوص چشمه اولیای مراغه واقع در کوی الاهیه اطلاعاتی دارید؟
گویا حلال سنگ صفرا وکلیه هست البته الان من وهمسرم برای مشکل سنگ صفرام به مراغه سفر کردیم نتیجه کار و دوباره ایمیل میکنم ولی اهالی محل از درمانهای زیادی یاد میکنن
مدیر سایت گردشگری مکانبین, June 6, 2015 at 11:43 am
نه مریم عزیز امیدواریم با عکس و اطلاعات سفر شما این اطلاعات برای عزیزانی چون شما در سایت گردشگری مکانبین قرار بگیره
هادی استادی, May 9, 2017 at 9:16 am
سلام
مراغه شهر زیبای من
یکی از بهترین شهرهایی هست که در عمر سی ساله ام دیده ام
متولد هشترود هستم