شهرستان رودبار با زیتون های معروفش در سطح ایران شناخته شده و یکی از مهم ترین و زیباترین شهرستان های استان گیلان به شمار می آید که به اندازهی کافی از چشم اندازهای طبیعی زیبا چون رودخانهها و آبشارها و صخره ها و دره های پرشکوه برخوردار است.
رودبار منطقه ای کوهستانی است و مرتفع ترین شهرستان استان گیلان به شمار می آید. رودبار را می توان دروازه ورودی گیلان از طریق مرکز کشور دانست. کوه های بسیار زیبای این ناحیه، به صورت رشته های موازی با دره های جالب توجه، فضای دلنشینی را پدید آورده اند.
با این که پیشینه تمدن رودبار و نواحی پیرامون آن، به دو هزار سال پیش از میلاد مسیح می رسد با این حال در متن های تاریخی کم تر به نام این شهر اشاره شده است. باغداری و کشاورزی اساس اقتصاد این شهرستان را تشکیل میدهد و شالبافی، جوراببافی و تهیه لباس از پشم گوسفند از جمله صنایع دستی این منطقه به شمار میآیند. صادرات رودبار را زیتون، روغن، عسل، صابون، کفش و چرم تشکیل می دهند. مهمترین صنایعدستی این شهرستان را سبدبافی، حصیربافی، نمدمالی، صنعت ریسندگی و بافندگی و شیشهگری تشکیل میدهند.
نمدمالی یکی از صنایع دستی مهم شهرستان رودبار است که در اصل گونهای فرش است که از رخنه رطوبت و سرما جلوگیری می کند و از پشم تهیه میشود. حصیر، سبد، کلاه، زیرانداز و کفپوش که جنبه تزیینی دارند از دیگر صنایع دستی شهرستان رودبار به شمار میآیند.
چشمه آب معدنی سنگرود، چشمه آب گرم ماسخنور، دره گوهر رود، آرامگاه آقا سید محمود مرندی، آرامگاه پیر مومنی، بقعه امامزاده طیب و طاهر، بقعه امام زاده محمد حنیفه، پل تاریخی، تپه باستانی مارلیک و روستای تاریخی هرزویل از جمله مناطق دیدنی و تاریخی شهرستان رودبار به شمار میرود.
صنایع و معادن رودبار :
صنایع موجود در رودبار در ارتباط با کشاورزی و باغداری است. معادن خاک نسوز و سنگ آهک نیز از جمله مهم ترین معادن این شهرستان به شمار میآیند.
کشاورزی و دامداری رودبار :
رودبار از خاک حاصلخیز و آب کافی برای کشاورزی برخوردار است. آب کشاورزی از طریق سد منجیل، رودهای فرعی و چشمه ها فراهم شده و فرآورده های آن عبارتند از: زیتون، گندم، برنج، جو، گردو، سیب و فندق. دامداری در کنار کشاورزی ولی در ابعاد ضعیف تر از کشاورزی و باغداری صورت میگیرد.
مشخصات جغرافیایی رودبار :
شهرستان رودبار یکی از شهرستان های استان گیلان است و مرکز آن و در 67 کیلومتری شهر رشت قرار دارد. مرکز شهرستان رودبار در 49 درجه و 24 دقیقه عرض جغرافیایی و در ارتفاع 250 متری از سطح دریا واقع است. رودبار از شمال به سیاهکل، رشت و شفت، از خاور به رودسر و از جنوب به قزوین محدود می شود. آب و هوای آن معتدل و مرطوب و میزان بارندگی سالانه 650 میلیمتر است رود سفید رود از میان شهر میگذرد.
بر اساس سرشماری 1375 شهرستان رودبار 113083 نفر جمعیت داشته است. مردم رودبار آریایی نژادند و به زبان فارسی با گویش گیلکی سخن می گویند. از نظر زبان و لهجه، شهر رودبار را می توان مرز گیلان دانست. چه با گذشتن از این شهر و رسیدن به شهر منجیل از تعداد افرادی که به گویش گیلکی سخن می گویند کم شده و آذریزبان ها بیشتر می شوند. رودبار بر سر راه تهران – رشت قرار گرفته که با تهران 258 کیلومتر و با رشت 67 کیلومتر فاصله دارد. راه دیگر رودبار، راه فرعی رودبار – کلیشم است که به طول 70 کیلومتر به سمت خاور می رود.
جاذبه های گردشگری رودبار، جاذبه های طبیعی رودبار، اماکن تاریخی رودبار، دیدنی های رودبار