روستای نومل روستای کوچک و زیبایی ست که در فاصله 7 كیلومتری ازجاده اصلی گرگان- مشهد در دهستان استرآباد جنوبی قرار دارد كه در كنار كوه ازجلوه های طبیعی و دیدنیهای خاصی برخوردار است و دارای نزدیک به ۳۵۸ خانوار میباشد. جمعیت این روستا بالغ به ۱۳۶۰ نفر می باشد که اغلب آنها به کارهای کشاورزی ودامداری مشغول می باشند.
این روستا علاوه بر سد نومل، دارای آثار باستانی و جاذبه های طبیعی دیگر نیز می باشد. آثار باستانی ای مانند قلعه تاریخی ” قلعه تپه”، غار “چل گیسو”، قبرستانهای قدیمی به تعداد9 قبرستان در اطراف نومل، سنگ نوشته های قدیمی زیارتگاه ” پیرمومن ” در داخل جنگل، و جاذبه های طبیعی مانند ” آبشارهای نومل ” بالغ بر 6 مورد و ” آب بندان “.
سد نومل در حدود 15 کیلومتری جنوب شرقی شهر گرگان بر روی آبراهه اصلی حوضه آبریز فرعی نومل در حوضه آبریز قره سو احداث گردیده و آب رودخانه گرمابدشت از حوضه آبریز قره سو نیز توسط یک سد انحرافی به آن هدایت می شود. ارتفاع سد از پی 26متر، طول تاج سد 600 متربوده و سرریز سد که از نوع آزاد بتنی دارای پل دسترسی می باشد ، 34 متر طول داشته و قابلیت عبور 80 متر مکعب در ثانیه سیلاب را دارد . این سد دارای یک مخزن اصلی و یک مخزن رسوب گیر می باشد که حدود2/7 میلیون متر مکعب ظرفیت دارد.
طراحی اولیه و ظرفیت تنظیم و نیز توان عبور آب کانال های آبیاری شبکه سد عمدتا برای آبیاری کشت تابستانه است که معمولا سویا می باشد. استفاده دو منظوره از مخزن سد برای پرورش ماهی هم زمان با استفاده از آب جهت زراعت ، باعث گردیده است که سالانه بیش از 100 تن ماهی نیز به دلیل وجود این سد تولید شود .
این مجموعه شامل 6 آبشار بزرگ است که مسیر دسترسی بسیار مشکل و دشواری دارند. به دلیل سختی مسیر منطقه بسیار بکر و دست نخورده باقی مانده است. بلندترین آبشار منطقه به آبشار نومل شهرت دارد که بیش از 30 متر ارتفاع دارد. از سایر آبشارهای منطقه می توان به آبشار دو قلوی نومل، آبشار ایستگاه نومل 1 و 2 اشاره کرد. این مجموعه آبشار در فاصله 4 کیلومتر در شمال روستای نومل در دل جنگلهای منطقه چهل گیسو (چلگیسو) واقع شده اند. آبشار دو قلو ایستگاه نومل یکی از کم نظیر ترین آبشارها در سطح منطقه است و 5 متر ارتفاع دارد آبشار دوقلوی نومل در منطقه چلگیسو در داخل جنگل واقع شده است که مسیر آن بسیار نا هموار و مشکل است. از دیگر آبشارها آبشار ایستگاه است که بالغ بر 30 متر ارتفاع دارد. همچنین آبشار ایستگاه 2 در این منطقه در حدود 15 متر ارتفاع دارد. دسترسی به این آبشارها نیاز به راهنمای محلی دارد.
5 دیدگاه
خسروی, August 27, 2014 at 7:32 am
سلام….
ممنون از خدمات و زحماتتون.اما بازم اطلاعاتی که گذاشتید کافی نیست.اگه میتونین کاملتر کنید.مثلا امکانات رفاهی و بهداشتی .
همچنین در مورد قسمتهای گردشگری یه خورده در استان گلستان کم کار کردین.مثلا امامزاده طیب و پیربابا،پیر دوشنبه و…اصلا حرفی نزدین…..ممنون میشم بیشتر اطلاعات بذارید.
مدیر سایت گردشگری مکانبین, September 6, 2014 at 6:21 pm
به روی چشم هرچند ما همه منابع ایترنتی رو که موجود بررسی می کنیم اما باز هم به روی چشم درباره اماکن مذهبی باید اشاره کنیم که در مرحله بعد ثبت خواهند شد و اماکن گردشگری و تاریخی اولویت اول سایت گردشگری ایران هستند
امین جامی, July 20, 2015 at 4:45 pm
سلام و صدها درود برشما و سایت بینظیر و خوبتون. جاهایی مثل روستای نومل که نوشتین مسیر آبشارها و جاهای قشنگش مشکل و ناجوره را چرا توی مکان بین معرفی میکنین؟ جایی که مسیر دسترسیش خوب نباشه به درد نمیخوره و فقط کوهنوردا اونجا مبرن که خب خودشون از طریق گروه های کوهنوردی آدرسا رو بلدن و نیازی به مکان بین ندارن. مکان بین بیشتر به درد گردشگرای معمولی میخوره.
مدیر سایت گردشگری مکانبین, July 21, 2015 at 6:21 pm
امین جون فدای نظر لطف تون به سایت گردشگری مکانبین، پس بیخیال شیم کوهنوردا رو 🙂
امین جامی, August 9, 2015 at 10:33 pm
سلام مجدد. خسته نباشید و سایتتان مستدام. دیروز رفتم سد نومل. نرده کشی و نگهبانی داشت و تابلو زده بود که: ورود افراد و وسایل نقلیه متفرقه ممنوع و کسی رو راه نمیدادن! در عین حال با ادب و خواهشی که به خرج دادم بهم اجازه دادن پیاده شده و یک نگاه به سد بیندازم و برگردم.با کمال تعجب چیز جالبی برای تماشا نداشت و مثل سد الیمالات و آبیدر نبود که هیچ، حتی یک سایه برای نشستن پیدا نمیشد! تعجب کردم چرا مکان بین سد ممنوع الورود نومل را جهت گردشگری معرفی کرده!