غار علیصدر – کبودرآهنگ همدان
غار علیصدر تنها غار تالابی ایران و از معدود غارهای آبی جهان است. علیصدر همچنین بزرگترین غار آبی جهان میباشد. این غار در فاصله 75 کیلومتری شمال غربی همدان در کوههای زاگرس در ارتفاع 1980 متر از سطح دریا واقع شدهاست. غار آبی علیصدر در ارتفاعات ساری قیه نزدیک روستای علیصدر شهرستان کبودراهنگ در استان همدان تشکیل شدهاست.
محوطه غار دالانهای پیچ در پیچ و دهلیزهای متعددی دارد. از مجموعه رشته آبها، دریاچه بزرگی در درون غار بوجود آمده و از این رو نفوذ به ژرفای غار تنها با قایق میسر است.
تاریخچه بهره برداری گردشگری از غار علیصدر :
مردم روستای علی صدر و روستاهای اطراف، از قدیمالایام به وجود این غار پی برده بودند و از آب آن بهرهبرداری میکردند. علاوه بر این، در صد سال گذشته، اهالی ده با هدایت مازاد آب نهر سراب به غار علیصدر، از آن به عنوان مخزن و سدی برای استفاده در فصل گرما بهره میبردهاند. همین موضوع باعث شده بود تا سطح آب در قسمت شرقی غار تا ارتفاع 2.20 متر یعنی تا نزدیکی دهانه ورودی غار بالا بیاید و امکان دسترسی به غار را تا سالها غیر ممکن کند، تا اینکه با وقوع زلزله مخرب فارسینج در 22 آذرماه 1336، و ایجاد شکاف در کف غار سراب، آب نهر سراب به یکباره قطع شد و طی 6 سال یعنی حدود سال 1342 سطح آب غار علیصدر به ارتفاع طبیعی خود رسید و ورود به غار میسر گشت و به تدریج پای کوهنوردان به درون غار باز شد.
اولین کاوش حرفهای و برنامهریزی شده به غار علیصدر در 5 مهرماه 1342 شمسی توسط گروهی 14 نفره از اعضای هیئت کوهنوردی همدان انجام شد که توانستند با کسب اطلاعات قبلی و همراه بردن تجهیزات لازم برای حرکت روی آب، با عبور از دریاچه، از شعبات و تالارهای مختلف آن بازدید کنند و زیبایی و عظمت داخل آنرا ببینند و اولین اطلاعات را از وسعت و ژرفای دریاچه و طول و عرض و عمق وارتفاع غار بدست آورند.
علی رغم انتشار خبر این بازدید و بازدیدهای متعاقب، تا سال 1352 دهانه غار تنگ و در حدود 50 سانتیمتر بود و دسترسی به داخل غار تنها توسط کوهنوردان حرفهای ممکن بود، تا اینکه عبدالله حاجیلو که از سال 1341 ریاست هیئت کوهنوردی همدان را بر عهده داشت و از جلب توجه مقامات برای توسعه غار مأیوس شده بود، شخصاً دست به کار شد و با مقبولیتی که در شهر و استان داشت با کمک مردم محلی و استفاده از بازوی هیئت کوهنوردی و انجمن شهرستان و استان، سرانجام دهانه غار در اردیبهشت ماه 1353 به عرض 5 متر و ارتفاع 3 متر باز شد.
در سال بعد، با بتون ریزی قسمتی از کف غار، مسیر خشکی نیز برای راهپیمایی در غار ایجاد شد و سپس با تجهیز غار به چند قایق و نیز تأمین روشنایی داخل آن، در تاریخ 4خردادماه 1355، غار علیصدر به بهره برداری رسید و بلیتهای چاپ شده برای بازدید گردشگران تحویل اداره تربیت بدنی همدان گردید.
موفقیت عبدالله حاجیلو در توسعه و معرفی غار تا بحدی بود که شاه را نیز برای بازدید از غار در 5 مهرماه 1355 ترغیب کرد که طی آن مقرر شد علاوه بر ارتباط برق سراسری به علیصدر و روستاهای اطراف و آسفالت راههای دسترسی به غار، نسبت به ایجاد مهمانسرای جهانگردی در ده علیصدر اقدام شود.
دهانهٔ اصلی غار علیصدر در روستای علیصدر که مربوط به شهرستان کبودرآهنگ است، قرار دارد.
علت نامگذاری غار علیصدر :
همانگونه که گفته شد، اهالی روستا از این غار بعنوان مخزن و سد استفاده میکردهاند.
از طرف دیگر، در بنچاقها و اسناد روستا، نام ده «علی سد»، ولی در شناسنامه های اهالی، «علی سرد» ذکر شده. در زمان احداث جاده برای روستا در سال 1350، پیمانکار مجری در تابلوی راهنمای پروژه نام جاده را علیصدر نوشت و از آن زمان به بعد، این نام برای روستا و غار مصطلح شد.
برنامه گردشگری در غار علیصدر :
آنچه غار علیصدر را از سایر غارهای آبی جهان متمایز میکند، سهولت استفاده از کانالهای آبی درون آن است که به سبب وسعت آن بهراحتی میتوان در آن طی مسیر کرده و با قایقهای معمولی از درون آنها گذشت.
حدودا 2 کیلومتر از غار برای بازدید آماده شده که در حالت عادی و غیر شلوغ بین 1.5 تا 2 ساعت بازدید از غار زمان می برد. طبق گفته راهنمای غار 12 کیلومتر و منابع دیگر 16 کیلومتر از غار کاوش شده است، در ابتدای ورود به دالانی طولانی در سمت راست وارد می شوید و پس از پیچیدن در دالان به محل سوار شدن به قایق ها میرسید.
قایق اول پایی است و الباقی پشت سر پلاستیکی و متصل به قایق اول که اگر بخواهید حتی می توانید در قایق اول بنشیند ولی باید انرژی خود را برای پا زدن و کشیدن بقیه یگذارید.
بعد از گذر از دالان ها و طی مسافت حدودا 15 تا 20 دقیقه ای، در محلی از قایق باید پیاده شوید و در غار پیاده روی کنید و در قسمتی باید از 118 پله به سمت بالا و بعد حدودا 130 پله به سمت پایین ادامه مسیر دهید.
در این قسمت و در طی مسیر قندیل های جالبی به شکل های سوزنی، گل کلم، چتری، مثل فالوده یا رشته دیدن خواهید کرد. طبق گفته های راهنما دمای آب و هوای غار همواره در زمستان و تابستان ثابت و هوا 16 درجه و آب 12 درجه بالای صفر است. شاید این دلیلی بوده است که انسانهای اولیه غار را جهت زندگی انتخاب میکردند.
در بالای پله ها استلاگمیتی به ارتفاع 5 متر وجود دارد که بسیار جالب است. در برخی جاها ازسقف غار سنگ های بزرگی کنده شده است. در قسمت بعدی و زیر قندیل های به شکل فالوده عمق غار حدودا 130 متر زیر زمین است، ولی جریان هوا از روزنه ها برقرار است .
جلبک ها در غار تنها موجودات زنده هستند و موجود زنده دیگری مثل خفاش وجود ندارد، غار در تمام طول سال باز است و در بهار احتمال خیس شدن غار زیاد است.
راه رسیدن به غار علیصدر :
غار علیصدر در مجاورت روستای علیصدر واقع شده است. برای رسیدن به روستای علیصدر میبایستی از روستای گل تپه عبور کنید. این روستا در فاصله تقریبی 60کیلومتری همدان قرار گرفته است. اگر از تهران قصد رفتن به غار علیصدر را دارید چه از مسیر ساوه و چه از مسیر قزوین پس از قرارگرفتن در جاده همدان میتوانید از شهر کبودرآهنگ به سمت روستای گل تپه بروید.
بعد از رسیدن به روستای گل تپه مسیر روستای علیصدر را دنبال کنید تا پس از طی 10 کیلومتر به روستای علیصدر برسید.
قبل از ورودی روستا محوطه بزرگی وجود داردکه در گوشه ای از آن باجه فروش بلیت برای بازدید از غار علیصدر قرار دارد.
امکانات رفاهي مجتمع سياحتي عليصدر
تاسيسات اقامتي :
مجتمع سياحتي عليصدر داراي يك باب هتل با تجهيزات كامل اقامتي و يك مهمانسراي كاملاً مجهز براي پذيرايي از مهمانان ويژه است. ويلاهاي چوبي با نماي زيبا جذابيت فضا را دو چندان كرده است و تمامي امكانات اقامتي را دارا مي باشد. با فاصله ای کم از ويلاهاي چوبي سوييت هاي اقامتي با امكانات گسترده رفاهي وجود دارد و چادر هاي صحرايي پذيراي ميهمانان محترم در ايام گرم تابستان مي باشد.
تاسيسات ورزشي :
پيست اسكيت به مساحت تقريبي 5000متر مربع در دسترس علاقمندان به این ورزش مفرح می باشد.
جاده ي تندرستي در ميان پيست دوچرخه سواري مسير مناسبي جهت پياده روي می باشد.
ميدان تيراندازي و تراپ با 4 سكوي پرتاب
پوشش بيمه اي :
يكي از خدمات ارزشمندي كه از طرف شركت سياحتي عليصدر براي بازديد كنندگان پيش بيني شده، پوشش بيمه اي مناسب است كه با قرار دادي بين اين شركت و شركت بيمه، محقق شده است.
موارد مورد تعهد در اين بيمه نامه به شرح زير است :
جبران خسارت بدني و هزينه هاي پزشكي و همچنين زيان هاي نقص عضو و فوت ناشي از حوادث
حوادث: شامل كليه ي حوادثي است كه براي بازديد كنندگان با در دست داشتن بليت در هنگام بازديد از غار عليصدر رخ مي دهد، از قبيل آتش سوزي،حوادث ناشي از ريزش غار، غرق شدگي،برق گرفتگي و سقوط
بازارچه :
در حد فاصل بين سوييت هاي اقامتي و چادر هاي صحرايي بازارچه اي زيبا وجود دارد كه هر يك از غرفه هاي آن عرضه كننده ي سوغات از قسمت هاي مختلف ايران طبق نياز مراجعين محترم است. براي تهيه ي محصولات شركت سياحتي عليصدر شما مي توانيد از غرفه GIFTSHOP عليصدر ديدن فرماييد.
رستوران ها :
رستوران های این مجموعه داراي فضاي زيبا و چشم اندازي بديع است و كليه غذاهاي ايراني و فست فود در آن سرو مي شود.
كبابي و چايخانه هاي سنتي: اين مكان هاي زيبا با فضايي سنتي پذيراي گردشگران عزيز مي باشند.
لابراتوار عكاسي :
لابراتوار ظهور و چاپ عكس عليصدر آماده ثبت خاطرات به يادماندني در اين گنجينه ي عظيم است.
پاركينگ :
پاركينگ مجتمع سياحتي عليصدر مجهز به كارت هاي الكترونيكي مدرن مكاني امن و مناسب براي وسيله ي نقليه و اقامت آسوده شما در مجتمع عليصدر مي باشد.
ساعات بازدید غار علیصدر :
شش ماهه اول سال : 8 الی 19
شش ماهه دوم سال: 8 الی 16
پیشنهاد ویژه
در هنگام بازدید از غار در صورت امکان لباس گرم با خود به همراه داشته باشید، زیرا به مرور زمان کمی احساس سرما خواهید کرد. همچنین مراقب وسایل و لوازم خود باشید تا در هنگام گردش در غار درآب نیفتد. در درب ورودی غار، سمت راست، جلیقه های نجات قرار دارد. معمولا مراقبین غار اصراری به برتن کردن جلیقه نمی کنند، در نتیجه از این جلیقه ها استفاده کنید و به فکر امنیت خود باشید تا بازدیدی به یاد ماندنی داشته باشید.
13 دیدگاه
جلال زارعی, September 15, 2013 at 4:53 pm
آقا غار علی سرد بزرگترین غار ایران نیست چه برسه به جهان.
سایت گردشگری مکانبین, September 15, 2013 at 6:48 pm
سپاس از توجهتون به وبسایت مکانبین. نظر شما کاملا درسته. چرا که غار علیصدر یا “علی سرد” بزگترین غار جهان نیست بلکه بزرگترین “غار آبی” جهان هست.ما هم در متن فقط به این مطلب اشاره کردیم.خوشحالیم که علاقمند به گردشگری هستید دوست من
باربد, November 20, 2015 at 2:45 pm
بزرگترین غار آبی. نه غار معمولی
https://en.wikipedia.org/wiki/Ali-Sadr_Cave
حسین, October 6, 2017 at 1:33 pm
بی خود، هست. خوبم هست.
جلال, September 16, 2013 at 7:12 am
ببخشید دوباره مزاحم میشم.
من گردشگر نیستم، غارنورد هستم، من خودم از نقشه بردارهای غار کتله خور و چال نخجیر و چندین غار دیگر در ایران هستم.
در مورد غارهایی که مثل علی سرد که در آن آب موجود هست در دسته بندی غارهای معمولی قرار می گیرند مثل کتله خور که از علی سرد طولانی تر است و طولانی ترین آنها در جهان ماموت آمریکا با 643738 متر است.
در مورد غارهای آبی ما دسته بندی هایی با عنوان غارهای زیر آبی داریم که کاملا یا بخشی از آنها مملو از آب هستند یعنی آب تا سقف بالا است و امکان عبور بدون ابزار غواصی در غار نیست، که طولانی ترین غار زیر آبی جهان که در بعضی مسیرها هم قسمت هایی خشک دارد سیستم سک اکتون مکزیکو است با طول 308000 متر، و غار های دریایی که طولانی ترین آن در جهان ماتانیکا نیوزیلند که 1540 متر طول دارد.
غار علی سرد بی شک یک غار دریایی نیست و اگر بشود آنرا جزئ از غارهای زیر آبی هم قرار داد تقریبا رتبه ای برابر با پانزدهمین غار را خواهد گرفت.
حالا نمیدانم منبع اطلاعات شما چیست؟ و این رتبه از کجا در آمده ولی تمام غارنوردان جهان این دسته بندی را میشناسند و به آن ازعان دارند.
شما میتوانید نام غارهایی که گفتم را در اینترنت سرچ کنید تا به اطلاعات آن دستیابید.
سایت گردشگری مکانبین, September 16, 2013 at 1:44 pm
بازهم سپاس از توجه و وقت گذاشتنتون. واقعیت اینه که منابع زیادی در این رابطه هست که اگه بخوایم شک کنیم میتونیم بگیم سایر منابع هم قابل شک هستند. بطور نمونه وقتی برنامه ای به زبان انگلیسی ساخته میشه و در یوتیوب قرار داده میشه معمولا اگر اشتباه باشه گزارش میشه تا اصلاح شه و از اطلاع رسانی غلط جلوگیری بعمل بیاد.همینطور اطلاعات در ویکیپدیا و غیره. بطور نمونه این لینک یوتیوب رو ببینید لطفا: http://www.youtube.com/watch?v=Ce72IB9u86w
یوسف واقف, September 16, 2013 at 8:52 am
با سلام در دسته بندی غارها ما چیزی تحت عنوان غارهای آبی با مفهمومی که در مورد غار علی سرد بکار رفته نداریم هر چند دسته بندی با نام غارهای دریائی و یا غارهای زیر آبی وجود دارد …… متاسفانه قلو کردن در مورد غارهای ایران همه جا دیده میشه که ریشه در عدم آگاهی و همچنین آشنا نبودن با دنیای غارنوردی مدرن بوجود آمده امید است با انتشار مطالب صحیح در مورد غارهای کشور از این گونه بزرگنمائی های کاذب جلوگیوی کنیم ….. به پیوست سایت ادرس سایت ترینها غارهای جهان رو معرفی میکنم امید است با مطالعه و انعکاس آن در سایت کمکی به رشد آگاهی مردم کرده باشیم
http://www.caverbob.com
http://www.caverbob.com/wlong.htm
http://www.caverbob.com/uwcaves.htm
سایت گردشگری مکانبین, September 16, 2013 at 1:45 pm
از توجه شما هم ممنونیم دوست من
تینا, July 28, 2014 at 12:03 pm
عالی بود
مدیر سایت گردشگری مکانبین, July 28, 2014 at 12:09 pm
تینا جان خوشحالیم سایت گردشگری همدان و این پست به نظرتون خوب اومده امیدواریم گردشگری هاتون با شادی همراه باشه
m, September 7, 2014 at 10:05 am
بليط غار عليصدر نفري 35000تومان خيلي گرونه ايراني ها چطوري برن
مدیر سایت گردشگری مکانبین, September 7, 2014 at 10:38 pm
همینطوره عزیز ما هم مث شما یه شهروندیم و نقشی در تصمیم گیری نداریم
علی, October 17, 2015 at 7:57 pm
موفق باشید