باغ موزه گیاه شناسی در سال 1347 افتتاح شد و در تهران – باغ ملی ایران در اتوبان تهران کرج، خروجی پیکان شهر (مترو ایران خودرو) 20 متری دوم، شهید گودرزی ، بلوار گیاه شناسی واقع شده است.
عملیات اجرایی باغ گیاهشناسی ملی ایران در سال ۱۳۴۷ با واگذاری قطعه زمینی از مراتع ملی شده در اراضی چیتگر واقع در کنار اتوبان تهران- کرج آغاز گردیده و مراحل نهائی خود را طی می کند. مساحت باغ حدود ۱۴۵ هکتار میباشد. ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۲۰ متر بوده و دارای آب و هوای نیمه خشک و میزان بارندگی متوسط سالیانه حدود ۲۴۰ میلیمتر است. حداکثر دمای هوا در ماه های تیر و مرداد به ۴۳-۴۲ درجه سانتیگراد و حداقل دمای هوا در زمستان به پائین تر از ۱۰ درجه سانتیگراد می رسد. طرح جامع باغ به نحوی پیش بینی گردیده است که نشان دهنده الگویی از باغهای ایران باشد. به این منظور یک میدان در مرکز باغ پیش بینی شده که چهار بلوار در چهار جهت آن میپیوندد.
باغ گیاه شناسی ملی ایران شامل ۳۰۰۰ گونه از انواع گیاهان درختچهای، بوتهای و درختی است. این موزه زنده از رویشگاههای گوناگون ایران نظیر کوهستانی البرز و زاگرس، جنگلی خزری و بیابان ها و همچنین رویشگاه های مهم جهان نظیر اروپا، آمریکا، آسیا (هیمالیا، چین و ژاپن) تشکیل شده است. علاوه بر آن در این باغ قطعات تخصصی نظیر گیاهان دارویی و صنعتی، آربراتوم، گیاهان پیاز دار ایران و باغ میوه ایرانی و همچنین قطعات آموزشی ـ نمایشی شامل باغ های سنگی و صخرهای، باغ های نمایشی، آبشار ها و دریاچهها وجود دارد.
همچنین باغ گیاه شناسی به عنوان ذخیره ژنتیکی گیاهان در معرض خطر انقراض مورد استفاده قرار می گیرد. با بهره گیری از روش های مختلف علمی، امکان شناخت گونههای گیاهی کشور فراهم گشته و محدوده پراکنش آنها تعیین میگردد. تحقیق در زمینه روش های تکثیر و پرورش گونههای با ارزش از نظر حفاظتی و اقتصادی از موضوعات دیگری است که در باغ های گیاهشناسی به آن پرداخته می شود.
علاوه بر اهداف تحقیقاتی و علمی که دارد هدف از احداث باغ گیاه شناسی، ایجاد مجموعه ای از گیاهان بومی و غیر بومی در فضای باز یا در گلخانه ها است. باغ گیاه شناسی نقش مهمی در زمینه تحقیقات علوم گیاهی و باغبانی، آموزش عمومی و آشنا ساختن مردم با اهمیت و تنوع گیاهان و لزوم حفاظت از آنها را بر عهده دارد. قطعات عمده در باغ گیاهشناسی ایران به شرح زیر است :
ـ رویشگاه های مهم کشور نظیر جنگل های خزری ، زاگرس، البرز و بیابان های کشور.
ـ رویشگاه های مهم جهان نظیر اروپا، آمریکا، آسیا (هیمالیا و چین و ژاپن).
ـ قطعات تخصصی نظیر سیستماتیک (رده بندی گیاهی) گیاهان دارویی و
صنعتی، آربراتوم، گیاهان پیاز دار ایران و باغ میوه ایرانی.
ـ قطعات آموزشی ـ نمایشی شامل باغ های سنگی و صخرهای، باغ های نمایشی،
آبشار ها و دریاچهها.
ـ گلخانه های مناطق گرمسیری، مناطق معتدل و سردسیر.
باغ گیاهشناسی مکانی است که در آن مجموعه ای از گیاهان بومی و غیر بومی در فضای باز و در گلخانه ها کشت می شوند و نقش مهمی در زمینه های مختلف تحقیقاتی از جمله علوم گیاهی و باغبانی ، آموزش عمومی و آشنا ساختن مردم به اهمیت گیاهان و لزوم حفاظت از آنها بر عهده دارند. به علاوه باغ گیاهشناسی به عنوان ذخیره ژنتیکی گیاهان در معرض خطر انقراض مورداستفاده قرار می گیرد. در باغ های گیاهشناسی امکانات لازم برای مطالعه و تحقیق درباره تنوع زیستی وحفاظت از آنها فراهم میباشد. با بهره گیری از روش های مختلف علمی، امکان شناخت گونههای گیاهی کشور فراهم گشته و محدوده پراکنش آنها تعیین میگردد. تحقیق در زمینه روش های تکثیر و پرورش گونههای با ارزش از نظر حفاظتی و اقتصادی از موضوعات دیگری است که در باغ های گیاهشناسی به آن پرداخته می شود.
دانش پژوهان اگر به انجام پروژه های تنوع زیستی، بررسی رابطه میان میزان اکسیژن تولید شده توسط گیاهان با میزان نور رسیده به آن، بررسی و مقایسه تاثیر آب شیرین و آب شور دریا بر رشد چمن، بررسی وجود کلروفیل در برگ های زرد شده، جنگلها و خواص آن، آشنایی با ویژگیهای منحصر به فرد آب، آلودگی هوا و آلودگی آب علاقمندید و یا اگر از طبیعت، محیط زیست و تنوع گیاهی لذت می برید، از باغ موزه گیاه شناسی ایران بازدید نمایید.
نکته جالب توجهی که بازدید از این باغ برای مردم عادی را جذاب میکند بازسازی مناطقی چون چین، ژاپن، رشته کوه های البرز، زاگرس و… هم راه با گیاهان اصلی آن است. به همین دلیل در قسمتهای مختلف باغ که قدم میزنید هر گوشهاش شما را به جایی و اقلیمی و گونه گیاهی خاصی میبرد که در دو دسته نباتات خشک و گیاهان زنده طبقهبندی شدهاند.
بازدید مجازی باغ موزه گیاهشناسی تهران
پیشنهاد ویژه
آدرس باغ گیاهشناسی ملی ایران :
اتوبان تهران ـ کرج، خروجی پیکانشهر، آزادشهر، بیست متری سرو آزاد، بلوار باغ گیاهشناسی ملی ایران.
زمان بازدید باغ گیاهشناسی ملی ایران :
روزهای شنبه تا جمعه از ساعت 9 صبح الی 17
شماره تماس باغ گیاهشناسی ملی ایران :
02144787297
02144580282
هزینه بلیط مجموعه برای عموم مردم 10 هزار تومان برای دانشجویان 30 درصد برای دانش آموزان 50 درصد و بازنشسته ها نیز 50 درصد می باشد.
مسیرهای دسترسی به باغ گیاهشناسی ملی ایران از طریق مترو :
ایستگاه متروی ایران خودرو و ایستگاه متروی وردآورد
لازم به ذکر است بازدید از باغ گیاه شناسی ملی ایران از دوم فروردین 1394 بدین صورت خواهد بود که همه ایام هفته از ساعت 9 تا 17 شما می توانید از باغ موزه در دو قالب آزاد و یا همراه با گروه و لیدر دیدن کنید و نکته حائز اهیمت آنکه شما می توانید در جاهای تعبیه شده استراحت کنید اما اجازه پهن کردن زیرانداز و استراحت به سبک پارک ها را ندارید. برای هماهنگی و اطلاعات بیشتر می توانید با شماره بخش بازدید ها که ذکر شده است تماس حاصل کنید.
34 دیدگاه
زهرا آقايان, November 4, 2015 at 5:49 am
با عرض خسته نباشيد به دست اندركاران اين باغ ملي.
من تا حالا پنج باردر اين باغ گردش كردم و خواهشي دارم. از آنجاييكه قرار است اين باغ براي نسلهاي آينده نيز حفظ شود، لطفا از خودروهاي سبز در باغ استفاده شود و حتا بازديدكنندگان نيز خودروهايشان را در سردر اصلي باغ پارك كنند و از آنجا با ميني بوس هاي دوستدار محيط زيست به داخل باغ آورده شوند.
با سپاس
حمید - شمس, December 29, 2015 at 3:44 pm
من موندم از اینکه سلسلۀ پهلوی که میگن ظالم بودن و خائن و دزد و بی دین ؛ پس این همه خدمات که هنوزم که هنوزه دارن از قِبَلِش می خورن از کجا اومده ؟!
mehdi, March 30, 2017 at 9:48 am
عزیزم این باغ سال 42 ساخته شده سال 42 تا 57 میشه چقدر؟ 15 سال … اما تازه همین یک دو سال پیش برای عموم بازگشایی شده و داشتن توش کار میکردن تا آماده اش کنن
سال 57 تا 95 چقدر میشه جناب؟؟ نزدیک به چهل سال
اونوقت شما داری در مورد خدمات سلسه هزار ویک فامیل صحبت میکنی؟؟؟ اونم بخاطر 15 سال که باغ در حد 20 درصدم پیشرفت نداشت؟؟
اصلاح طلب, April 10, 2017 at 9:40 am
دادا فک کنم تو کم نخوردی زمان پهلوی که الان انقدر زبونت درازه!
مهسا, March 4, 2016 at 4:46 am
باعرض سلام و خسته نباشید به همه کسانی که در حفظ این باغ ملی کوشا بودند، من سه بار از باغ دیدن کردم و بسسسسسیار لذت بردم وخیلی به آرامش رسیدم، یه خواهش کوچیک دارم ازتون لطفا نسبت به مساحت طولانی باغ صندلی برای استراحت بازدیدکنندگان بگذارید. سپاس
مدیر سایت گردشگری مکانبین, March 14, 2016 at 9:59 am
سپاس مهسا جان برای همرسانی تجربه ات، امیدوارم مسوولان این مجموعه دیدگاه شما رو ببینند سایت گردشگری مکانبین جهت معرفی و ما مسوول باغ موزه گیاه شناسی نیستیم
مرضيه, April 2, 2016 at 7:29 am
خيرا ازاين باغ ديدن كردم من هم بانظرحميد شمس موافق هستم.گذشته ازان درخيلي ازنقاط باغ تابلوهاي اسامي گونه هاي گياهان بودولي ازگياه خبري نبود.مجسمه يكي ازمفاخربودولي تابلواي كه معرف اين شخصيت بود كنده شده بود.اميدوارم بادقت بيشتري اين باغ حفظ گردد.
مدیر سایت گردشگری مکانبین, April 2, 2016 at 7:40 am
سپاس مرضیه جان امیدواریم دوستان مسوول این باغ رسیدگی کنند
ملیکا, April 4, 2016 at 10:25 am
سلام . من یکبار از باغ دیدن کردم و لذت بردم ولی اگه طوری بشه که هر وقت خسته شدیم بتونیم برگردیم خیلی بهتره .
ملیحه طالبی زاده, April 16, 2016 at 4:26 am
باعرض سلام و ارزوی توفیق روزافزون برای مسئولین و دست اندرکاران محترم که موجبحفظ و ماندگاریاین باغ زیبا شدهاند .بنده چهارشنبه هفته گذشته از این باغ گیاه شناسی به صورت گروهی بازدید نموده وبطور وصف ناپذیری شادمان شدم وبیشتر از اینکه این باغ زیبا در فاصله بسیار کمی از تهران با ینهمه الودگی قرار دارد .اما پیشنهاد بنده:
1-برروی لوحهای زیبا ودر مکان های مناسب تاریخچه مختصری از ایجاد و توسعه باغ برای بازدید کنندگان نصب شود.پیشنهاد می شود در اینکار از باغ های مشهور مشابه در سایر کشورها الگو برداری شود.زیرا حقیقتا در حد و اندازه ارزش این باغ زیبا برای ان تبلیغ نمی شود.
2-همانطور که دوستان قبلا پیشنهاد داده بودند در محوطه این باغ زیبا مجسمه های فاخر از بزرگان مانند شعرا ،بزرگان و مفاخر لم وادب ایران که عمری را در پاسداشت علم وهنر زحمت کشیده اند نصب شود.
با تشکر مجدد وتقدیر واحترام
مدیر سایت گردشگری مکانبین, April 23, 2016 at 4:05 pm
سپاس ملیحه جان امیداریم مسوولان باغ دیدگاه شما رو بخونند و در نظر بگیرند
الهه, April 30, 2016 at 11:08 am
مکانی برای استراحت نبود
قسمتهای زیبای باغ رو بسته بودید و مامورین اجازه بازدید را نمیدادند
تبلیغ کرده بودید که جشواره گلابگیری است اما دو تا غرفه زده بودید و در آن گلاب میفروختند و
آش و انگشتر
عید پارسال دیدن کرده بودم و راضی بودم اما امسال واقعا ناراضی بودم لطفا رسیدگی کنید
مدیر سایت گردشگری مکانبین, May 2, 2016 at 8:53 am
الهه عزیز سپاس برای وقتی که برای نوشتن این نقد به این مجموعه گذاشتید ما مسوول مجموعه باغ موزه گیاه شناسی نیستیم اینجا پست معرفی این مکان در سایت گردشگری مکانبین است امیدواریم مسوولان این باغ ملی رسیدگی کنند و صدای شما رو بشنوند
شهرام, May 6, 2016 at 6:43 am
اگه نرفتین خیلی چیز ,در حد یه پارک بزرگه بدون امکانات وسایه است
به همشهریان محترم توصیه میکنم با بچه کوچیک در ساعات میانی روز علی الخصوص در روز های تعطیل نروید
اگر هم تصمیم گرفتین برین حتما آب با فلاکس ببرید چون مشکل آب آشامیدنی خنک پیدا میکنید
مدیر سایت گردشگری مکانبین, May 10, 2016 at 7:20 am
سپاس شهرام جان برای توصیه هاتون امیدواریم مسوولان این باغ این دیدگاه ها رو در نظر بگیرند
علی, May 14, 2016 at 5:20 am
با سلام . بنده دیروز (95/02/24) از باغ بازدید کردیم که نسبت به تعریفی که ازش شنیده بودم راضی کننده نبود. یه سری جاها را بسته بودن که مردم بازدید نکنن- تابلوهای راهنمای درست حسابی نداشت- پارکینک در هنگام ورود ما بسته بود- دریاچه های پارک لجن گرفته بود- در کل امکاناتش در حد صفره ولی خود باغ با این همه توصیفات زیبا و فرح بخشه.
مدیر سایت گردشگری مکانبین, May 23, 2016 at 4:25 am
از شنیدن این مشکلات متاسفیم امیدواریم مسوولان پارک با این برخوردها و متدها این باغ رو از رونق ندازن
استویا, August 10, 2016 at 12:44 am
جایی زیبا و دیدنی است من چند باری رفتم امیدوارم برای پیشرفتش تلاشهای بیشتری بشه چون واقعآ همچین جاهایی در کشورمون کمه
مدیر سایت گردشگری مکانبین, August 30, 2016 at 8:04 am
خوشحالیم تجربه خوبی داشتید
راضيه, June 4, 2017 at 4:00 am
سلام من هر چي با شماره هاي كه گذاشتين تماس ميگيرم كسي پاسخ گو نيست
ميخوام ببينم فردا ٩٦/٣/١٥ در اين تاريخ هستن ما ميتونيم بريم يا خير؟!؟؟
مدیر سایت گردشگری مکانبین, June 12, 2017 at 9:43 am
متاسفانه ما فقط شماره داریم راضیه جان
سولماز, September 14, 2016 at 5:15 am
سلام خواهش دارم ساعت موزه رو پنج شنبه ها بیشتر کنید تا ساعت 19 ادامه پیدا کند
به دلیل اینکه سرکار هستم و خارج از شهر هست و بتوانم بیایم و از تماشای این موزه برخوردار شوم
ممنونم با تشکر
حمید - شمس, September 26, 2016 at 1:24 pm
اِشکالِ ما مردم اینه که هنوز نفهمیدیم که اصلاً قرار نیست کسی از خونه ش بیرون بیاد تا چه برسه که خدای نکرده بخواد از مواهب طبیعی این سرزمین لذّت هم ببره . وظیفۀ مردم فقط جون کندن شبانه روزیه و پول به قلّکِ ” خواصّ ” ریختن ؛ البتّه به تعبیر خودشان . مردم هم که لابُد رعیّتند !
ندا, January 28, 2017 at 12:16 pm
كاملا موافقم
نسيم, April 16, 2017 at 6:17 am
كاربر عزيز لااقل شهر تهران پر از پارك هاي بزرگ و پهناور هست البته به جز امكانات ديگه تفريحي
خيلي از مردم هم دائما دارن از اين امكانات استفاده مي كنند و به جز چند مكان معدود كه تايم بازديد دارند بقيه پارك ها شبانه روزي هستند. و مردم زيادي هم دارن ازين امكانات استفاده مي كنن.
مونس, October 15, 2016 at 12:19 pm
بسیار زیبا بود و به دیگرانم توصیه می کنم ببین ان
ليلا كريمى, April 4, 2017 at 9:14 pm
بسيار زيبا و ديدنى بود
رضا, April 12, 2017 at 5:23 am
باسلام وخسته نباشی خدمت همه خدمتگذاران به ایران،خواهش میکنم همونجورکه پهلوی به فکرنسل اینده که ماباشیم بودن یه ذره هم شماداشته باشیدفقط یه ذره چون بیشترنمیتونیدازاین سرمایه ملی مراقبت کنید،باتشکر
فرض اله میرزایی, April 14, 2017 at 9:12 am
سلام
دربیست وپنجمین روز فروردین 96 از این باغ زیبا دیدن کردم و بسیار لذت بردم . و به وجود چنین باغی در مملکتم افتخار میکنم .
مطمن هستم این باغ تو تمام ماههای سال زیبایی های منحصر به فردی دارد و تصمیم دارم حتما تو فصول مختلف سال به اینجا بیام و لذت ببرم.
مژگان, May 29, 2017 at 5:35 pm
یا سلام. امروز هشتم خرداد به همراه دختر پنج ساله خود از این باغ بازدید کردم. چند تا انتقاد دارم. اول اینکه بلیط ده هزار تومان بسیار گران است در مقابل امکانات این باغ که در حد صفر است. دوم اینکه تمام دریاچه ی این مجموعه بسیار کثیف بود و نیمکتها بسیار کم. زیبایی باغ یه چیزی بود در حد پارکهای دیگه. یه قسمت هم داشت به نام پهن برگان همیشه سبز که اینقدر خشک و خس و خاشاک توش داشت واقعا اسمش باعث خنده ما شد اگر لازم باشه عکسش رو هم براتون میفرستم. من فقط موندم ده هزار تومن ورودی رو برای چی میگیرین.حداقل یه پارک خاص درست کنید که ارزششو داشته باشه
حمید - شمس, June 10, 2017 at 2:39 am
با درود ؛ از تغییراتِ خوبی که در سایت داده اید و آن را جالب تر و مفید تر نموده اید سپاسگزارم . همچنین از ظرفیّتِ بالایِ مدیریّتِ سایت در انتشار و شنیدنِ نظرات
هومن, June 10, 2017 at 5:08 am
ساعت بازید در خرداد و فصول تابستان بسیار بد است در اوج گرما هست بهتر بازدید 15تا20/30باشه
مرتضی, July 11, 2017 at 2:26 pm
میشه رفت اونجا روفرشی پهن کرد با خانواده قلیان و جوج زد ؟
Yalda, October 14, 2017 at 6:00 pm
سلام آدرس این باغ رو از مسیر مترو لطف میکنید بفرمایین؟